csipkebogyó (hecsedli)-narancssütemény/ hagebutten-orangenkuchen
vasárnap láttam notburga csodálatosan szép hecsedlis süteményét és annyira megtetszett, hogy azon nyomban késztetés éreztem megsütésére. szerencsére éppen pár hete vettem egy üveg csipkebogyólekvárt, legeslegelöször eddigi konyhai pályafutásom során és már kicsit izgultam is, mihez fogok majd kezdeni a felbontott üveggel. mivel sütni kellett a kollégáknak is egy süteményt, az alábbiakat megmásfélszeresztem. ez a mennyiség pont elég lett egy szögletes (ca. 26×11) és egy özgerinc formára.
nem túlzok, ha azt állítom, a legeslegjobb kevert tésztás sütemény, amit csak ismerek:
hozzávalók egy szögletes formához:
200g puha vaj
2 bionarancs
1 tk fahéj
220 g porcukor
5 tojás
80 g darált mandula
200 g liszt
30 g ételkeményítö (nekem nem volt, így plusz mandulával helyettesítettem)
2 tk sütöpor
80 g csipkebogyólekvár
a tetejére:
2 ek csipkebogyólekvár
50 g porcukor
1 bionarancs
a sütöformát sütöpapírral kibéleltem, a sütöt 180 fokra elömelegítettem. konyhai robotgéppel összekevertem a puha vajat, a cukrot, a narancsok lereszelt héját és a fahéjat. egyenként hozzákaver(tettem) a tojásokat. egy külön edényben a madulát, lisztet, keményítöt és sütöport is összekevertem, majd a krémhez adagoltam.
a tészta egyharmadát összekevertem a csipkebogyólekvárral. a maradék tészta felét belesimítottam az elökészített sütöformába. a csipkebogyólekváros tésztát rásimítottam, majd a maradék világos tésztát is rákenem a tetejére. 60 percig sütöttem. a kész süteményt tortarácson 10 percig hülni hagytam.
a lereszelt héjú narancsok levét kinyomtam, majd a csipkebogyólekvárral és a cukorral kb. 20 perc alatt sziruppá föztem. a még langyos sütemény tetejét megszurkáltam hurkapálcikával és kanalanként rámertem a narancsos szirupot.
notburga készített nagyon guszta narancs szeleteket is a tetejére, én ezt elhagytam, mert nem volt több bionarancsom, azért ideírom, hogyan kell(ett volna): a narancsot vékony szeletekre vágni és 3 percig ebben a folyékony, forró csipkebogyós szirupban hagyni puhulni. a narancsszeleteket villával kiemelni, egy tányérra tenni és kihüteni. miután a szirup a süteményre került a narancsszeleteket ráhelyezni tetejére.
zutaten für eine kastenform (ca. 26×11)
200 g weiche butter
2 bioorangen
1 TL zimt
220 g zucker
5 eier
80 g gemahlene mandeln
200 g mehl
30 g speisestärke
2 TL backpulver
80 g hagebuttenmarmelade
glasur:
2 el hagebuttenmarmelade
50 g zucker
1 bioorange
dieses rezept habe ich bei notburga am sonntag gesehen. ohne zu zögern habe ich gleich aus der anderthalbfachen menge (für eine kastenform und eine rehrückenform) zwei kuchen gebacken. es ist keine übertreibung, dass es der beste kuchen wurde, den ich bislang innerhalb kürzester zeit (gerade mal anderthalbstunden) gezaubert habe!
eine kastenform (26×11 cm) mit backpapier auslegen und den backofen auf 180 °C ober-/unterhitze vorheizen. die weiche butter mit dem zucker, der abgeriebenen orangenschale und dem zimt mit einem handrührgerät schaumig schlagen. die eier nach und nach dazugeben und unterschlagen. mandeln, mehl, speisestärke und backpulver vermischen und portionsweise unter den teig rühren.
250 g vom teig mit der hagenbuttemarmelade vermischen . die hälfte vom übrigen teig in die vorbereitete kastenform streichen, die hagebuttenmarmaladenteig darüber gebe, danach den restlichen hellen teig darauf verteilen und glatt streichen.
den kuchen auf der mittleren schiene ca. 60 minuten backen. auf einen gitterrost stellen und 10 minuten abkühlen lassen.
aus dem saft der abgeriebenen orangen, 2 el hagebuttenmarmelade und dem zucker einen sirup kochen (ca. 20 minuten). den aus der form gelösten, noch warmen kuchen mit einem holzspieß einstechen und den orangen-hagebutten-sirup löffelweise darauf verteilen.
notburga hat noch eine wunderbare dekorationsidee gehabt, die ich mangels weiterer bioorangen zwar nicht selbst getestet habe, trotzdem kommt hier die beschreibung:
für die glasur hagenbuttermarmelade mit zucker in einem topf zum kochen bringen. die orangen in dünne scheiben schneiden, dazugeben und ca. 3 minuten stark einkochen lassen. die orandenscheiben mit einer gabel aus der galur nehmen, auf einen teller legen und abkühlen lassen. den kuchen mit der noch heißen hagenbutterglasur bestreichen, die orangenscheiben darauf verteilen und servieren.
Nagyon finom lehet! Sürgősen vennem kell egy üveg csipkebogyó lekvárt 🙂
lúdanyó. nem fogod megbánni!
Nagyon guszta!
ottis, köszönlm. és legelább ugyanilyen finom!
javítanom kell (most haraptam bele egy maradék darabba a reggeli kávéhoz) sokkal finomabb…
Hurrá, a csipkebogyólekvár sorsa is eldőlt:)
látod-látod, én is pont így jártam:-)
ezt mindenképp ki fogom próbálni, imádom a hecsedli lekvárt csak úgy simán elkanalazgatni is, de ez a süti elhiszem, hogy isteni lehet!
ízlésszindróma, megnyugtattál:) már azt hittem csak én vagyok ilyen perverz, aki a kiskanállal rájár:-) eddig ugyanis még senkitöl sem hallottam….
Nagyon megleptél 😉 csak most láttam, hogy megsütötted… A hétvégén teszem megint az asztalra 🙂 csipkebogyó mindenek felett!!!