Kezdőlap > kuchen, sütemény > csipkebogyó (hecsedli)-narancssütemény/ hagebutten-orangenkuchen

csipkebogyó (hecsedli)-narancssütemény/ hagebutten-orangenkuchen

3. március 2010 Hozzászólás Go to comments

vasárnap láttam notburga csodálatosan szép hecsedlis süteményét és annyira megtetszett, hogy azon nyomban késztetés éreztem megsütésére. szerencsére éppen pár hete vettem egy üveg csipkebogyólekvárt, legeslegelöször eddigi  konyhai pályafutásom során és már kicsit izgultam is, mihez fogok majd kezdeni a felbontott üveggel. mivel sütni kellett a kollégáknak is egy süteményt, az alábbiakat megmásfélszeresztem. ez a mennyiség pont elég lett egy szögletes (ca. 26×11) és egy özgerinc formára.

nem túlzok, ha azt állítom, a legeslegjobb kevert tésztás sütemény, amit csak ismerek:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hozzávalók egy szögletes formához:

200g puha vaj

2 bionarancs

1 tk fahéj

220 g porcukor

5 tojás

80 g darált mandula

200 g liszt

30 g ételkeményítö (nekem nem volt, így plusz mandulával helyettesítettem)

2 tk sütöpor

80 g csipkebogyólekvár

a tetejére:

2 ek csipkebogyólekvár

50 g porcukor

1 bionarancs

a sütöformát sütöpapírral kibéleltem, a sütöt 180 fokra elömelegítettem. konyhai robotgéppel összekevertem a puha vajat, a cukrot, a  narancsok lereszelt héját és a fahéjat. egyenként hozzákaver(tettem) a tojásokat.  egy külön edényben a madulát, lisztet, keményítöt és sütöport is összekevertem, majd a krémhez adagoltam.

a tészta egyharmadát összekevertem a csipkebogyólekvárral. a maradék tészta felét belesimítottam az elökészített sütöformába. a csipkebogyólekváros tésztát rásimítottam, majd a maradék világos tésztát is rákenem a tetejére.   60 percig sütöttem. a kész süteményt tortarácson 10 percig hülni hagytam.

a lereszelt héjú narancsok levét kinyomtam, majd a csipkebogyólekvárral és a cukorral kb. 20 perc alatt sziruppá föztem. a még langyos sütemény tetejét megszurkáltam hurkapálcikával és kanalanként rámertem a narancsos szirupot.

notburga készített nagyon guszta narancs szeleteket is a tetejére, én ezt elhagytam, mert nem volt több bionarancsom, azért ideírom, hogyan kell(ett volna): a narancsot vékony szeletekre vágni és 3 percig ebben a folyékony, forró csipkebogyós szirupban hagyni puhulni. a narancsszeleteket villával kiemelni, egy tányérra tenni és kihüteni. miután a szirup a süteményre került a narancsszeleteket ráhelyezni tetejére.

hecsedli

zutaten für eine kastenform (ca. 26×11)

200 g weiche butter

2 bioorangen

1 TL zimt

220 g zucker

5 eier

80 g gemahlene mandeln

200 g mehl

30 g speisestärke

2 TL backpulver

80 g hagebuttenmarmelade

glasur:

2 el hagebuttenmarmelade

50 g zucker

1 bioorange

dieses rezept habe ich bei notburga am sonntag gesehen. ohne zu zögern habe ich gleich aus der anderthalbfachen menge (für eine kastenform und eine rehrückenform) zwei kuchen gebacken. es ist keine übertreibung, dass es der beste kuchen wurde, den ich bislang innerhalb   kürzester zeit (gerade mal anderthalbstunden) gezaubert habe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

eine kastenform (26×11 cm) mit backpapier auslegen und den backofen auf 180 °C ober-/unterhitze vorheizen. die weiche butter mit dem zucker, der abgeriebenen orangenschale und dem zimt mit einem handrührgerät schaumig schlagen. die  eier nach und nach dazugeben und unterschlagen. mandeln, mehl, speisestärke und backpulver vermischen und portionsweise unter den teig rühren.

250 g vom teig mit der hagenbuttemarmelade vermischen . die hälfte vom übrigen teig in die vorbereitete kastenform streichen, die hagebuttenmarmaladenteig darüber gebe, danach  den restlichen hellen teig darauf verteilen und glatt streichen.

den kuchen auf der mittleren schiene ca. 60 minuten backen. auf einen gitterrost stellen und 10 minuten abkühlen lassen.

aus dem saft der abgeriebenen orangen, 2 el hagebuttenmarmelade und dem zucker einen sirup kochen (ca. 20 minuten). den aus der form gelösten, noch warmen  kuchen mit einem holzspieß einstechen  und den orangen-hagebutten-sirup löffelweise darauf verteilen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

notburga hat noch eine wunderbare dekorationsidee gehabt, die ich mangels weiterer bioorangen zwar nicht selbst getestet habe, trotzdem kommt hier die beschreibung: 

für die glasur hagenbuttermarmelade mit zucker in einem topf zum kochen bringen. die orangen in dünne scheiben schneiden, dazugeben und ca. 3 minuten stark einkochen lassen. die orandenscheiben mit einer gabel aus der galur nehmen, auf einen teller legen und abkühlen lassen. den kuchen mit der noch heißen hagenbutterglasur bestreichen, die orangenscheiben darauf verteilen und servieren.

Kategóriák:kuchen, sütemény
  1. 4. március 2010 - 05:13

    Nagyon finom lehet! Sürgősen vennem kell egy üveg csipkebogyó lekvárt 🙂

    • 4. március 2010 - 07:07

      lúdanyó. nem fogod megbánni!

  2. 4. március 2010 - 05:49

    Nagyon guszta!

    • 4. március 2010 - 07:07

      ottis, köszönlm. és legelább ugyanilyen finom!

    • 4. március 2010 - 07:09

      javítanom kell (most haraptam bele egy maradék darabba a reggeli kávéhoz) sokkal finomabb…

  3. 4. március 2010 - 08:15

    Hurrá, a csipkebogyólekvár sorsa is eldőlt:)

    • stampoasis
      4. március 2010 - 20:40

      látod-látod, én is pont így jártam:-)

  4. 4. március 2010 - 20:33

    ezt mindenképp ki fogom próbálni, imádom a hecsedli lekvárt csak úgy simán elkanalazgatni is, de ez a süti elhiszem, hogy isteni lehet!

    • stampoasis
      4. március 2010 - 20:38

      ízlésszindróma, megnyugtattál:) már azt hittem csak én vagyok ilyen perverz, aki a kiskanállal rájár:-) eddig ugyanis még senkitöl sem hallottam….

  5. 24. október 2013 - 20:13

    Nagyon megleptél 😉 csak most láttam, hogy megsütötted… A hétvégén teszem megint az asztalra 🙂 csipkebogyó mindenek felett!!!

  1. No trackbacks yet.

Hozzászólás