macsek zsemléje

14. augusztus 2013 Hozzászólás Go to comments

öregtésztával kezdem, ezt egy nappal előtte kell elkészíteni. 50 dkg liszt, egy tk só, egy tk cukor, egy ek olaj, 3 dl langyos víz és 1 dkg élesztő. alaposan bedagasztom és egy éjjelnyi időt túlkelesztem letakarva, lehetőleg másik edénnyel, ki ne száradjon. másnap összegyúrva, zárható dobozban, hűtőben eltárolható kb 2-3 hétig. macsek kenyér az öregtészta harmadát kitépkeded egy tálba, 50 dkg lisztet teszel hozzá. én 25 fehéret és 25 egyebet szoktam. egyéb: graham, rozs, tönköly – de teljes kiőrlésű. a liszthez kerül fél marék só, késhegynyi aszkorbinsav, 2 ek olaj és egy ek cukor – az élesztőnek, 2 dkg élesztő egy dl.  langyos tej, 2 dl langyos víz. alaposan kidagasztom, 20 perc kelés után átgyúrom, újabb 20 percig kel. utána kb. 12 egyenlő részre vágom, formázom és a tepsin még egyszer kelesztem 20 percet kb.220 C-n sütöm, párában, vagyis a sütőaljára pár jégkockát dobok, vagy egy tálban másfél deci vizet teszek! pirulásig sütöm, kb 20 perc.

  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: