Kezdőlap > ünnep/ feierlichkeiten, blogevent > kiföztük karácsony – NARANCSLEKVÁR A NÉGYZETEN

kiföztük karácsony – NARANCSLEKVÁR A NÉGYZETEN

18. december 2010 Hozzászólás Go to comments

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

második receptem a kiföztük karácsonyi különszámában. eddig már több mint másfél millió forint gyült össze, hogy azoknak is szép, vagy legalább a lehetöségekhez mérten kicsit szebb legyen a karácsonya, akiknek nem adatik meg, hogy meleg szobában finom ételekkel ünepeljék a karácsonyt.

a narancslekvár akár elöre, akár az utolsó órákban elkészíthetö, garantáltan sikeres gasztro-ajándék. én már többször készítettem, mert nemcsak nagyon finom, hanem igazán megunhatatlan és még csak véletlenül sem lehet elrontani.  

hozzávalók: 9 dl friss narancslé, 50 dkg befőzőcukor 2:1, 1 citrom leve, 1 bionarancs, 1 dl narancslikőr

a bionarancsot alaposan megmossuk, és félbe-, majd vékony szeletekre vágjuk. összekeverjük a narancslével, a cukorral és a citromlével egy lábasba, és 2 órát állni hagyjuk. közepes tűzön, kevergetve felforraljuk és rövid idő alatt lekvár sűrűségűre főzzük. akkor jó, ha a hideg tányérra csöppentett kanálnyi lekvár fél perc múlva zselés-lekvárszerű lesz. ekkor hozzáadjuk a narancslikőrt, és további 1-2 percen át főzzük. forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, majd az üvegeket azonnal lezárjuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         ein schnelles, leckeres gastro-geschenk. man kann es sogar in den letzten stunden zubereiten, denn die orangen-marmelade gelingt garantiert ohne stress.

man nehme: 900 ml frisch gepressten orangensaft, 500g gelierzucker 2:1, den saft einer zitrone, die abgeriebene schale einer bioorange, 100 ml orangenlikör.

die bioorange waschen und in dünne scheiben schneiden, mit dem orangensaft, zitronensaft und dem zucker mischen, ca. 2 stunden stehen lassen. bei mittlerer hitze unter rühren aufkochen und innerhalb wenigen minuten zu marmelade kochen. sie ist fertig, wenn ein tropfen auf einem teller binnen 30 sekunden eine geleartige konsistenz bekommt. die orangenlikör dazugeben und weitere 1-2 minuten köcheln lassen. die orangenmarmelade in heiss ausgespülte gläser geben, diese sofort verschließen und auf dem kopf gestellt auskühlen lassen.

  1. 18. december 2010 - 18:14

    Én még soha nem készítettem, de januárban kipróbálom, amikor majd több időm lesz.-)

  2. 19. december 2010 - 10:09

    Ez tényleg nagyon jó. A narancslekvárt mindig veszem, mert rettentő macerás a narancs tisztítása, de igazad van, préselt léből is jó. Sárgarépát is adnék hozzá.

  3. 4. január 2011 - 05:26

    Na ezt én is kipróbálom, tök jó ötlet a narancslé🙂 Jó a fenyőfás nyomdád!

  4. 7. január 2011 - 10:31

    Orsi, nagyjából mennyi narancsot vegyek 9 dl léhez? Köszi

    • 7. január 2011 - 10:39

      lúdanyó, attól függ mennyire lédús a narancs😉

      2db-ból optimális esetben 1,5-2 dl szokott lenni.

      a maradékot pedig idd meg😉

      • 7. január 2011 - 12:18

        Kösz, hétvégén készítek egy adagot. Megfogadom a tanácsod, a maradékot (ha lesz) megiszom🙂

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: