Kezdőlap > cucina rapida, rizs, schnell+gelingt leicht, vega, vkf > XXXVII. vkf!!! minden gomba jó gomba: sült rizses gomba – überbackene pilze mit reis

XXXVII. vkf!!! minden gomba jó gomba: sült rizses gomba – überbackene pilze mit reis

21. szeptember 2010 Hozzászólás Go to comments

alíz kiírása szerint minden gomba jó gomba. én ebben korántsem vagyok biztos, így a macsek által fényképezett gombákról sem tudnám eldönteni, melyik ehetö és melyik nem. ezért aztán biztosra megyek és vagy a piacon veszem vagy mélyhütve. ebböl is kiderül, hogy nem vagyok nagy gombaszakértö, a gomba amolyan gyüjtönév nálam (bár ez némi képzavar, mert ugye nem én gyüjtöm). ebböl logikusan kkövetkezik, hogy  az alábbi recepthez bármilyen (ehetö) gomba használható. cserébe vigasztaló, hogy bármilyen gombával nagyon finom lesz és egészen biztosan nem lehet elrontani. ráadásul gyors és egyszerüen elkészíthetö.

macsek gombái

hozzávalók: 20 dkg rizs, csipetnyi só és sáfrány, 30 dkg gomba, 1 fej salotta, 2 ek olívaolaj, só, bors, 1/2 petrezselyem, 10 dkg reszelt sajt. 

mialatt megfö a rizs (dupla mennyiségü vízben só és sáfrány hozzáadásával) egy salottát apróra vágva olívaolajon üvegesre pirítok, hozzáadom a gombát és 5 perc alatt közepes tüzön kevergetve megsütöm, sózom, borsozom, megszórom petrezselyemmel, végül hozzákeverem a fött rizst. egy tüzálló kivajazott tálba öntöm a gombás rizst, reszelt sajttal megszórom  és 15 perc alatt 180-200 C°-on aranysárgára sütöm. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ich bin kein pilz-kenner, also kann ich auch nicht entscheiden, was essbar ist und wovon man lieber den finger lassen sollte. ergo kaufe ich pilze auf dem wochenmarkt, schlimmstenfalls tiefgekühlt. das nachstehende gericht  erinnert mich an meine kindheit, damals hatten wir jahr für jahr ende sommer bzw. anfang herbst einen großen sack mit stroh o. ä. gefüllt, woraus die pilze sprießen. die mussten natürlich gegessen werden, so kam der überbackene reis des öfteren auf den tisch.

das schöne ist, dass man dieses gericht variiren kann, je nachdem, was man für pilze nimmt, schmeckt das ergebnis völlig anders. aber immer sehr lecker. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

man nehme: 200 g reis, eine prise salz und einer prise safran. während der reis kocht, eine schalotta würfeln und in etwas olivenöl andünsten, die ppilze dazugeben, bei mittlerer hitze ca. 5-10 minuten garen, salzen, pfeffern, ein halbes bund petersilie dazugeben. die fertigen pilze unter den reis rühren. alles in eine ofenfeste form geben und mit geraspeltem parmesan bestreut für ca. 15  minuten in den ofen schieben (ca. 180-200°C). mit einem glas weisswein das perfekte abendessen für zwei…

  1. 22. szeptember 2010 - 04:56

    Macseknek sikerült néhány bolondgombát fotóznia, szerencsére közülük csak egy halálosan mérgező: a bal alsó sarokban lévő szép fehér kinyilt kalapú gomba. Na, az a párducgalóca, ami olyan idegmérget tartalmaz, amely csak miután teljesen felszivódott a szervezetben, azután fejti ki hatását. Itt nincs menekvés, ha véletlenül megeszi valaki, annak annyi: kampó. A jobb felső sarokban lévőt valami susulykafélének nézem, ez is mérgező, de nem halálos. A többit én leszedném, mert az egyiket szegfűgombának nézem, a másikat őzgombának és mintha van ott egy lilapereszke is, bár ez utóbbiban nem vagyok biztos. Persze fotó alapján eléggé nehéz azonositani a gombát – fennáll a tévedés esélye -, de “terepen” eligazodnék.

  2. 22. szeptember 2010 - 13:12

    Alíz :)) én csak fotóztam őket,mert szépek és fotomán vagyok.Ráadásul az összeset a szomszédos, üres telken :)) Az őzlábakra nagyon fenekedtem, de másnapra valaki leszedte az összeset..

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: