Kezdőlap > exotisch, gyors, könnyü, schnell+gelingt leicht > édes-savanyú (tim mälzer és karin után szabadon) – süss-sauer (nach tim mälzer und karin)

édes-savanyú (tim mälzer és karin után szabadon) – süss-sauer (nach tim mälzer und karin)

17. április 2010 Hozzászólás Go to comments

két hete szombaton karin barátnömhöz voltam meghívva, közös fözés céljából. karin arról nevezetes, hogy nagyon szépen tud dekorálni és még attól is jobban fözni. nekem ilyenkor nem is kell másra figyelnem, mint hogy elkészítsek egy-két képet, közben pedig igyekezzek ellopni néhány jó kis trükköt. úgy szoktuk csinálni, hogy nem beszéljük meg elöre, mit fözünk, hanem amelyikünknél vagyuk, találja ki, mi legyen a menü. mivel karin arról is híres, hogy nagyon szeret kísérletezni és új recepteket kipróbálni (köztük olyanokat is kapásbból vendégeknek, amit még elötte sosem próbált – azt hiszem, én sosem fogok ideáig eljutni, “biztos ami biztos”-mottóm az ilyen spontán próbákat eleve kizárja) mindenre fel voltam készülve. csak arra nem, hogy megérkezve és teát kortyolgatva, azt mondja majd: a mai föétel édes-savanyú-sertés szüzérme lesz. nincs nekem semmi bajom, sem a  szüzérmével, sem az édessel, de még a savanyúval sem. csak így az egésszel – ugyanis még sosem ettem jót, emlékeim szerint tele van zöldpaprikával (a hollanddal, amelyiknek még a szagát sem bírom, föleg nem sütve-föve), a szósz pedig olyan savanyú-sürü vacak szokott lenni. (széljegyzet:  egyébként még csak nem is autentikusan kínai, amerikából indult hódító útjára.) szóval öszintén szólva sosem értettem, miért bolondulnak utána, amikor ennél sokkaltza jobb féle receptek is vannak ugye a kínai konyhából.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nyeltem egy nagyot a teából, arra gondoltam, hogy “ajándék vacsorának, ne nézd a részleteit”, karinnál még rosszat nem ettem, majd lesz valahogy. lesz elöétel is, desszert is, csak nem megyek tán haza éhesen. vagy igen, de még az is jobb lesz, mint a zöldpaprika édes-savanyúan.

a következöket kell hozzá csupán apróra vágni és egymás után megpirítani (én a zöldséget szoktam elöször, szép sorjában, aztán még roppanósan kiveszem és a húst sütöm meg, amikor az is megsült és a szósz hozzávalóit is hozzákevertem, teszem vissze 1-2 percre a zöldségeket, hogy ne essenek össze ill. puhuljanak meg nagyon): 2 közepesen nagy fej vöröshagyma (cikkekre vágva), 2 gerezd fokhagyma (vékony szeletekre vágva), 2 csili (priros+zöld vékony karikákra vágva), 1 kis darab gyömbér (apróra vágva), 1 piros paprika (mázlim volt, mert legalább  nem zöld, nagyobb kockákra vágva), egy fél ananász (szintén felkockázva). 50dkg sertésszüz felkockázva, 2 el szójaszósz, 1 ek citromlé, 1 tk méz, só, bors.  a legvégén egy jó marék pörkölt földimogyoró (nem sós) és egy kevés narancshéj.

mit mondjak? a képek magukért beszélnek. köze sem volt az általam eddig ismert édes-savanyúhoz. mr. nokedli (aki már a kész vacsorára érkezett) háromszor szedett belöle. csak azzal lehetett leállítani, hogy lesz még desszert is. 

süss-saueram samstag  vor zwei wochen war es wieder soweit. kochen mit karin. wie berets berichtet, kann karin nicht nur wunderbar dekorieren, sondern mindestens genausogut kochen. auußerdem ist sie recht spontan und findet es aufregend, gästen etwas zu kochen, was sie vorher noch nie gekocht hat. ganz im gegensatz zu mir, die ich gern auf nummer sicher gehe, wenn ich jemanden einlade. somit hat sie sozusagen immer eine überraschung parat. die überracshung ist ihr auch diesmal gelungen. so teilte sie mir freudig beim vor-dem-kochen-teetrinken mit, was es zu essen bzw. zu kochen gibt: schweinemedaillons süs-sauer. sie konnte ja nicht wissen, dass ausgerechnet süss-sauer nicht gerade meine lieblingsvariante der chinesischen küche ist. abgesehen davon, dass süss-sauer gar nicht aus der traditionellen chinesischen küche kommt, sondern in amerika “entdeckt wurde, konnte ich diesem essen noch nie was abgewinnen. gelinde gesagt. die wwenigen male, als ich es gegessen habe, fand ich die grünen paprikas unerträglich, die süss-sauere soße ungenießbar. wie auch immer. ich konnte jedoch jetzt schlecht aufspringen und weglaufen, geschweige denn karin doch zu überreden etwas anderes zu kochen – da unsere grundregel lautet: wir besprechen nie vorher, was es zu essen gibt. also hieß es: nichts wie augen zu bund durch. ich versuchte, mir mut zuzusprechen, in dem ich daran gedacht habe, bei karin noch nie etwas nicht schmeckendes  gegessen zu haben.eine stunde später  wurde in der tat mit wunderbaren süss-saueren schweinemedaillons á la karin (frei nach tim mälzer) belohnt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         die zubereitung ging so: das kleingeschnippelte gemüse nach und nach in einer großen pfanne anbraten, so dass sie noch knackig sind, dann herausnehmen und beiseite stellen. danach erst das fleisch anbraten, die soßenzutaten dazugeben und wenn alles schon fertig abgeshmeckt ist, das gemüse wieder dazugeben – für 1-2 minuten, damit sie wirklich knackig bleiben.

das alles wird vorbereitet:

2 mittelgroße zwiebeln, in spalten geschnitten

2 knoblauchzehe, dünn gehobelt

2 chili (rot+grün) in dünne röllchen geschnitten

1 rote paprika (keine grüne – glück gehabt!) in größere würfel geschnitten

1 kleines stück ingwer kleingehackt

1/2 ananas, gewürfelt

500 g schweinemedaillons

2 el sojasauce

1 ek zitronensaft

1 tk honig

salz, pfeffer

zum schluss eine handvoll geröstete ungezalzene erdnüsse und einige orangenschalen-zesten

  1. 18. április 2010 - 10:45

    Hát ennél gusztusosabb, magamnak valóbb ételt keveset tudnék felsorolni!
    Csodálatos, mentettem is!🙂

    • 18. április 2010 - 10:58

      raindrop, köszönöm szépen. tényleg csak ajánlani tudom!

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: