Kezdőlap > aus dem backofen, im ofen gebacken, kenyér/ brot > a tökéletes kenyér – das perfekte brot

a tökéletes kenyér – das perfekte brot

6. április 2010 Hozzászólás Go to comments

na akkor most elmesélem, miért nem fogok ma sem éjfél elött nyugovóra térni.  az egész úgy kezdödött, hogy szombaton este gyanútlanul rákattintottam doctor pepper blogjára, annak is tökéletes kenyér címzetü bejegyzésére. gondoltam, ha már doctor pepper így áradozik róla, moha ilyen jól megcsinálta, limara pedig ilyen jól kitalálta, nos akkor rajtam sem fog kifogni ez a tökéletes kenyér. üsse kö, én bizony megsütöm.     

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

a fenti állapot (ma este 20:40) eléréséhez tegnap este meg kellett tenni az elsö lépéseket és összeállítani az öreg tésztát (az egész receptet lásd itt). 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ma este már csak az öreg tészta egy részét kellett összekeverni ezzel-azzal, átdagasztani párszor, lefedve pihentetni ill. kelni hagyni kétszer 25 percig, egyszer még 45-55 percig. ekkor már be is kapcsolhattam a sütöt (itt tartok most éppen – a kenyér pedig az elsö képen lévö állapotban már a kacsasütöben pihen – már izgulok is, hogy nem lesz elég nagy, mármint a forma, mert a kenyér már szépen kitölti).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         azon még jobban izgulok, hogy vajon milyen lesz majd, mert nem tartottam magam 100%-osan doctor pepper intelmeihez. pl. az idövel egy kicsit csaltam. 25 percek helyett csak kétszer 15-ig pihentettem. az 55 percet pedig 30-ra rövidítettem. remélem a tény, hogy minden hozzávalót beletettem, még aszkorbinsavat (eszter,  már három napja nem felejtettem el bevenni, jó vagyok, ugye?) és burgonyapelyhet is, remélem majd kompenzálja a kis csalást.

egy kérdésem lenne a kenyér-specialistákhoz: azt a burgonyapelyhet kell beletenni a kenyértésztába, amiböl barbár nem gasztronómiai érdeklödésüek a krumplipürét készítik?   

OLYMPUS DIGITAL CAMERA           

most éppen ott tartok, hogy azt beszélem be magamnak, hogy a türelem rózsát terem és tényleg biztos nagyon jó lesz majd ez a tökéletes kenyér. a tészta állaga a végén már nagyon kellemes tapintású és ruganyos volt, úgyhogy ha ezen múlik….

egy biztos: tökéletes kenyér ide vagy oda, a dagasztás nélküli csak gyorsabban megy. nekem ez a fajta dagasztás-kelesztés-majd-háromszor-ismétlés elég fárasztó így munka után. amíg csináltam, arra gondoltam, hogy dob ilyen kenyeret össze egy dolgozó kétgyermekes anyuka?

ja, és én kicsit spóroltam az edényekkel: végig egy tálban dolgoztam, ráadásul a rrobotgépet sem vetettem be. eszem ágában sem volt még azt is mosogatni.

szorítsatok, hogy legalább ehetö legyen ez a kenyér….

  1. 7. április 2010 - 09:04

    Nyugi, minimum ehető lesz! Ehetetlen kenyeret nehéz sütni, vagy nagyon kell hozzá válogatni😉

    • stampoasis
      11. április 2010 - 13:58

      jókaja, köszi, tényleg jó lett. mondjuk nekem már volt olyan kenyerem, ami nem lett valami fényes, de azért azt is csak megettük😉

  2. Moha
    7. április 2010 - 11:37

    Biztos ehető lesz,ne izgulj! A kelesztési időket nem érdemes lecsalni,kell az neki…
    Burgonyapehely NEM =dobozos krumplipürépor!!! Ezt simán zacskóban árulják,biobolt,vagy egyéb üzlet.Biztos lehet belőle pürét is gyártani én még nem tettem.
    Dolgozó nő módszere a hibernálás: első fázis (öregtészta felfuttatása a cuccokkal)kevesebb élesztővel történik,mondjuk 1 dkg frissel. Utána dagasztás és 25 perc kelesztés után formázás,majd kihúzós dobozformába helyezés,lelisztezés,nagy sütőzacskót ráhúzni és mehet a hűtőbe. 8 órát simán kibír, aztán forró sütőben sütés.

  3. Moha
    7. április 2010 - 11:40

    Tehát elkészítés este,éjjel kel,reggel sütés, vagy reggel összedobni és este sütni. Csökkentett élesztő hozzáadásával ez kifliknél is szuperül működik,reggelre friss péksütire ébred a család:)

    • stampoasis
      11. április 2010 - 13:59

      moha, sajnos nálam a reggel sütés nem játszik. még reggel arra sincs idöm, hogy összedobjam😦

      milyen az a kihúzós dobozforma??

  4. 7. április 2010 - 18:26

    na és mi lett belőle??

    • stampoasis
      11. április 2010 - 14:00

      lányok, megírtam egy különposztban milyen lett. röviden: tényleg szuper😉

  5. Moha
    13. április 2010 - 16:25

    Dolgozó nő süt hétvégén / amikor ráér,és lefagyasztja a péksütit,vagy adagokban a kenyeret. Este kivesz,a zacskóban hagyva reggelre tökéletesen kiolvad.

  6. Moha
    13. április 2010 - 16:55

    Itt egy jó kis péksüti,próbáld ki ezt is,gyorsabban megy és mindenre jó!
    http://mohakonyha.blogspot.com/2010/03/tejes-kifliavagy-tatu.html
    Ezt is lehet lefagyasztani frissen,ha kihűlt.

  7. Moha
    13. április 2010 - 17:10

    Ez pedig a széthúzós kenyérsütőforma :http://marykonyha.blogspot.com/2010/03/lidl-akcio.html

    Marynél láthatod a benne sült kenyeret is,jó kis konyhai forma.

  1. 10. április 2010 - 21:55
  2. 14. április 2010 - 22:05

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: