Kezdőlap > fleisch, hús, péter > bárányfilé zabkásával és rozmaring-pesztóval – lammfilet mit hafergrütze und rosmarin-pesto

bárányfilé zabkásával és rozmaring-pesztóval – lammfilet mit hafergrütze und rosmarin-pesto

4. április 2010 Hozzászólás Go to comments

nincs új a nap alatt. bizonyos tekintetben nagyon konzervatív tudok lenni. ha bárányfilé kerül az asztalra, akkor csak így. ha valami tökéletes, akkor azt csak el lehetne rontani továbbbi kísérletezéssel. tapasztalatól mondom, hiszen megpróbáltam, de tényleg nem érdemes.

hozzávalók 2 személy részére (a receptemet most ide másolom, mert tényleg mindig így készül)

zabkása:

10 dkg zabkása (nem zabpehely! hántolt, durvára vágott, szárított zab. itt hafergrütze néven lehet kapni a nagyobb szupermarketekben vagy bioboltokban. nem tudom ki szokta venni, eddig egyetlenegy emberrel sem találkoztam, aki ismerte volna. a csomagolásán “csábító” zabkásával töltött hagymafejek vannak. nekem mondjuk tetszik, de nem hinném, hogy az átlag német ilyesmit otthon készít magának.)

forrásban lévö kb. 2 dl vizbe öntöm a zabkását és egy  kis sót, majd leveszem a lángot a lehetö legalacsonyabb fokozatra és kb. 20 percig lefedve hagyom megpuhulni.  a dupla mennyiségü vizet éppen felveszi a zab). érdemes 10 perc letelte után néha kicsit átkavarni, hogy ne ragadjon le. a végén hozzákeverek 2 ek olivaolajat és a kikapcsolt tüzhelyen hagyom, hogy meleg maradjon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

mialatt a zabkása fö elkészítem a rozmaring-fokhagyma-pesztót:

3-4 szál friss rozmaring leveleit apróra vágva összekeverem (lehet fele-fele arányban petrezselyemzölddel is készíteni)

4-5 ek olivaolajjal

2 ek citromlével

2-4 cikk szétnyomott fokhagymával

csipetnyi sóval

ha minden készen van, megsütöm a bárányfilét (nálunk most kb 40 dkg volt) egy kevés forró olajon. csak néhány percig sütöm, hogy omlósan puha maradjon és ne száradjon ki, majd beteszem 10 percre a 100 °C-ra melegített sütöbe pihenni.

a rozmaringos-fokhagymás pesztó remekül illik a puha bárányhúshoz és a zabkása kellemes (amely ugyan kicsit semleges, de ebben a párosításban tökéletes) ízéhez. amióta ismerem ezt a párost csak és kizárólag így készítem a bárányfilét. minden egyéb kísérletemet (pl. krumplipüré, tepsiben sült krumpli és hasonlók) klasszisokkal felülmúlta. ha éppen van otthon, lehet hozzá párolt zöldbabot is tálalni. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

es gibt  rezepte, die einfach so perfekt sind, dass es überhaupt nicht notwendig ist, weitere experimente zu wagen. es kann nämlich nichts besseres dabei rauskommen. es wäre schlicht und ergreifend unmöglich. wenn es bei uns lammfilet gibt, dann nur nach diesem einen rezept.  noch perfekter geht es nämlich gar nicht.

für 2 personen setze ich zuerst die hafergrütze auf: in 200 ml kochendes leicht gesalzenes wasser rühre ich 100 g hafergrütze  ein. zugedeckt, auf kleinster stufe ist die hafergrütze in ca. 20 minuten fertig. in dieser zeit wird das wasser komplett von der grütze aufgenommen. zum schluss rühre ich 2 el olivenöl darunter und lasse den topf auf der warmen herdplatte stehen.

P4041627neu-2

rosmarin-pesto:  

die blätter von 2-3 rosmarin-zweigen abzupfen und kleinhacken. mit  4-5 el olivenöl, 2 ek zitronensaft, 2-4 knoblauchzehen und einer prise salz verrühren. 

das lammfilet waschen und trocken tupfen. im heissen öl von beiden seiten ca. 2 minuten bei scharfer hitze anbraten, danach für 10 minuten in den vorgewärmten backofen (100°C) stellen. man kann aucch grüne bohnen dazu servieren. 

lamm

Kategóriák:fleisch, hús, péter
  1. 4. április 2010 - 21:24

    Nagyon jó lett! (szépek a képek is!🙂 )
    Én a zabkásra még köretként soha nem gondoltam, igaz, hogy ilyen zabtöretet sem láttam még eddig (de szerintem csak azért, mert eddig nem kerestem🙂 )

  2. duende
    5. április 2010 - 06:12

    Csodálatos! Sosem ettem még bárányt, de ezt szívesen megkóstiolnám! Nagyon gusztusos!🙂

  3. 5. április 2010 - 06:14

    Nagyon gusztusos lett! Szép ünnepet kívánok hozzá!

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: