Kezdőlap > dessert, desszert, im ofen gebacken, sütöben sült, sütemény > csokoládés-túrós brownies – quark-brownies

csokoládés-túrós brownies – quark-brownies

25. március 2010 Hozzászólás Go to comments

már említettem, hogy a cégnél, ahol dolgozom, az a szokás, hogy aki szabadságra megy, süt egy tepsi süteményt a kollégáknak. elvileg ez a szabály ugyan csak az évi “hosszú” szabadságra vonatkozik, amelyhez mindenki tartja is magát meg is szólnák, ha nem tenné, gyakorlatilag azonban mindenki örlül, ha a rövidebb szabadságolások elött is kerít valaki egy kis idöt a sütésre. hogy ne mondjam, teljesen oda vannak, ha valaki süteményt visz. mivel esténként se idöm, se kedvem  sütni, még a hétvégén készítettem ezt a süteményt. a képen látható változat csak az itthonra maradt volt, a munkahelyre egy tepsivel sütöttem és mit mondjak utolsó morzsáig elfogyott. pedig nem könnyü ám huszonegynéhány ember ízlését eltalálni: az egyik allergiás a mogyoróra, a másik a dióra, a harmadik nem szereti a mákot, a negyedik a mazsolát… úgy gondoltam egy csokis sütemény csak be fog jönni a többségnek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         egy tortaformához (18 cm, akinek nagyobb van vagy tepsiben süti, duplázza a mennyiséget):

5 dkg 70%-os keserü csokoládét 5 dkg vajjal vízgözben felolvasztottam. amikor kicsit kihült 1 tojással, 10 dkg cukorral, 5 dkg liszttel és 1 tk sütöporral alaposan összekevertem. ez lett a torta alja, amelyet egy sütöpapírral kibélelt tortaformába öntöttem.

a krémhez öszekevertem 2,5 dkg puha vajat, 10 dkg krémsajttal (philadelphia – vagy valami más is lehet), 4 dkg cukorral, 1 vaníliával, 1 tojással és 2 dkg liszttel, majd a csokis alapra öntötem. egy villával óvatosan csíkokat húztam rajta, hogy egy kicsit összekeveredjen a tészta a krémmel.

175 °C-ra elömelegített sütöben 35-40 percet sütöttem (félidöben alufóliával lefedve). akkor a legfinomaabb, ha  a tészta még kicsit folyós marad, de igazából nem lehet elrontani és szinte biztosra megyünk vele. föleg a mennyiséget illetöen, mert nagyon nagy darabot nem lehet enni belöle.      

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         für eine 20 cm tortenform (für eine größere torten- oder kastenform sollten die mengen verdoppelt werden):

für den teig 50 g zartbitterschokolade (70%) mit 50 g butter im wasserbad schmelzen, abkühlen lassen. ein ei, 100 g zucker, 50 g mehl und 1 tl backpulver unter die asgekühlte schokoladenmasse rühren.

für die creme 25 g weiche butter mit 100 g frischkäse (z.b. philadelphia) mit hilfe eines schneebesens verrühren, 40 g zucker, ein ei, den mark einer vanilleschote  und 20 g mehl unterrühren.

den schokoladenteig in eine mit backpapier ausgelegte form füllen, darauf die creme verteilen und mit einer gabel vorsichtig die beiden teige so verrühren, dass eine marmorierung entsteht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         im vorgewärmten backofen bei  175° ca. 35-40 minuten backen, bei bedarf nach der hälfte der backzeit mit alufolie bedecken. der teig soll noch ein wenig weich sein. in der form auskühlen lassen, danach  mit hilfe des backpapiers aus der form lösen.

diese sehr gelungene kombination von zartbitterschokolade und feiner (nicht zu süsser) creme    ist einfach oberlecker! keiner wird widerstehen können, auch wenn man nach einem kleinen stück eigentlich bereits satt ist…

  1. 26. március 2010 - 06:07

    Nagyon guszta, szerintem nálunk is minden kolléga felfalná, ha vinnék .-)

  2. 29. március 2010 - 20:00

    Nagyon kedves szokás, azt gondolom jót tesz a mai világban a kollektívának. Bár ahogy érzem nem itthon élsz.🙂
    A brownie remek választás, és ez a túrós változat nagyon tetszik! Ehhez még inkább illik valami finom gyümölcs/gyümölcsöntet.

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: