Kezdőlap > aus dem backofen, im ofen gebacken, magyar, magyaros, magyaros egytálétel, rizs > rakott kelkáposzta – wirsingauflauf

rakott kelkáposzta – wirsingauflauf

13. március 2010 Hozzászólás Go to comments

annyi szakácskönyv áll a polcon, hogy ha napjában háromszor föznék sem  tudnám kipróbálni az összes receptet. föleg azért nem, mert hajlamos vagyok ugyanazokat a régi ismert ételeket fözni. mi több, a legegyszerübb dolgok után sóvárogni, miután végiglapoztam jamie oliver, nigel slater, sarah wiener és mások könyveit. pedig jókat föznek ök is, még sincs jobb egy jól ismert és pillanatok alatt “fejböl” elkészített ismert ételnél, amire már napok óta vágyakozik az ember. ha egyszer valami így eszembe jut és napok óta gondolok rá, nincs az finom étel, amely kitúrná a régi ismertet a konyhámból fejemböl. vicces, hogy néha utánanézek ilyenkor egy magyar szakácskönyvben, hogyan is kell pl. a rakott kelt csinálni – aztán megállapítom, hogy

a) én ezt másképp ismerem és másképp is fözöm meg

b) jé, pont így ismerem…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

a rakott kelt csak annyiban csináltam másképp, hogy a hagymás-darált-húsos-raguhoz só, bors, paprika mellett római köményt és egy csipet fahéjat adtam. egy tüzálló tálba rétegenként tettem a félig fött kelkáposztaleveleket (egészben föztem 6-8 percet, leveleire szedtem, ujjnyi csíkokra vágtam), fött rizst és a húst. a tetejét tejföllel meglocsoltam és 40 percet 180°C-on sütöttem.

annyira szeretjük, hogy én sajnos hidegen is rájárok a maradékra, így nem szokott belöle másnapra sok maradni (pedig ideális lenne felmelegítve is). mr. nokedli pedig még a felénél sem járt, amikor megkérdezte, mikor lesz legközelebb.   wirsingauflauf

ich habe so viele kochbücher auf meinem bücherregal stehen, dass die chancen, alle (oder wenigstens fast alle) rezeepte auszuprobieren, einfach illusorisch ist.  selbst wenn ich ab sofort bis ans mein lenebsende dreimal täglich kochen würde. erschwerend kommt hinzu, dass ich gern die altbekannten rezepte meiner kindheit koche. und das obwohl ich die kochbücher von jamie oliver, nigel slater oder sarah wiener (ganz zu schweigen von all den anderen, deren name mir jetzt gerade nicht einfällt bzw. die noch soooo berühmt sind, aber nicht desto weniger gute rezepte haben) kurz vorher durchgeblättert habe. wenn sich etwas in meinem kopf festsetzt und ich seit tagen an nichts anderes denken kann, dann bleibt nur noch einen weg: ab in die küche.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

für 4 personen: 500 g rinderhack in etwas ghí anbraten, eine kleingehackte zwiebel und knoblauch dazugeben, salzen, pfeffern, etwas paprikapulver,  kreuzkümmel und eine prise zimt dazugeben (wem es zu mutig ist, kann auch weglassen – in meiner kindheit gab es auch keine kreuzkümmel und zimt dazu, aber lohnt sich zu probieren). 150 g gekochten reis, das fleischragu sowie die halb gar gekochten wirsingblätter (diese habe ich im ganzen ca. 6-8 minuten gekocht, dann in fingerdicke streifen geschnitten) in eine auflaufform schichten, mit sahne+cremé fraiche (je 1-1,5 dl miteinander verrührt) begießen und bei 180 °C ca. 40 minuten, bis es goldbraun wurde, gebacken.

wir esses es soooo gern, dass ich es leider auch kalt einfach so essen kann, damit verringere die chancen dramatisch, dass wir die reste am nächsten tag aufgewärmt noch einmal essen können, was auch sehr gut schmeckt schmecken würde. mr. nokedli hat kaum die hälfte erst gegessen, als er schon wissen wollte, wann es den wirsingauflauf wieder geben wird….

Reklámok
  1. 13. március 2010 - 15:16

    Próbálom elképzelni az ízét, mert én másként készítem.Finom lehet a tiéd is. A muszakába is kell egy csipetnyi fahéj, de a római köményt ebben a párosításban még nem hallottam.Izgalmas!
    A mi rakott kelünk nem raguval, hanem darált, főtt, füstölt hús és rizs keverékével rétegezve készül.

  2. 13. március 2010 - 19:16

    A fahéjjal egyszer én is megpróbálom, bár kissé merésznek tünik. Nekem biztos ízleni fog!

  3. 14. március 2010 - 09:14

    Habe ich leider erst einmal in Ungarn gegessen (bin ja auch sonst eher in der wirsinglosen Saison im Sommer dort), da war es aber großartig! Bevor es richtig Frühling wird, werde ich das wohl nochmal kochen. Sieht wirklich großartig aus!

  1. 14. március 2010 - 18:55
  2. 27. január 2013 - 20:34

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: