Kezdőlap > gomba, gyerekek kedvence, gyors, könnyü, nudeln, schnell+gelingt leicht, tészta > gombás-sonkás zöldtészta – grüne nudeln mit champignons und schinken

gombás-sonkás zöldtészta – grüne nudeln mit champignons und schinken

6. március 2010 Hozzászólás Go to comments

pénteken munka után végigjártam többször az egész boltot, mert az ég világon semmi sem jutott az eszembe. mármint azt illetöen, hogy mit is kellene vacsorára készítenem. ritkán van olyan, hogy teljesen üres fejjel megyek bevásárolni. pontosabban nem is  volt üres, de mindenféle más dolog forgott benne, ami a végeredmény szempontjából ugyanaz. aztán amikor már azt sem tudtam, mit nézzek még meg, megláttam a zöldtésztát a polcon. azonnal beugrott, mit fogok enni.

amikor idestova húsz éve elöször jártam itt, a kulináris élvezetek netovábbját jelentette nekem a “zöld tészta”, amelyet én a mai napig nem is készítek soha másként, mint ahogyan akkor ettük: sonkával-gombával, tejszínes szósszal, sóval-borssal.

csak egy picit finomítottam rajta az idök folyamán: szerecsendió és friss petrezselyem is kerül bele. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

mialatt a tészta megfö, megpirítom az apróra vágott sonkát (ha valakinek olyan szép új éles kése van, mint nekem, figyeljen oda és ne etesse vagdosás közben a macskát, mert még a végén jól belevág megint az ujjába nem a macskáéba, a sajátjába, aztán majd alig tudja belepötyögni a receptet a gépbe), hozzáadom a vékonyra szeletekre vágott csiperkét és 2 percig sütöm. felöntöm 1 dl tejszín-1dl créme fraiche keverékével (otthon: 1 tejföllel), 0,5 alaplével és 5 percet fözöm, míg el kezd besürüsödni a szósz. elzárom alatta a lángot, sózom, borsozom, szerecsendióót adok hozzá és a frissen kifött tésztát a sonkás-gombás-szósszal petrezselyemmel megszórva tálalom.

zöldtészta

als ich  freitag spätnachmittag das büro verließ und einkaufen ging, fiel mir nix ein. genauer gesagt, mir fiel eine ganze menge ein, was jedoch nichts mit essen zu tun hatte. ich ging im laden auf uns ab, bis ich endlich die lösung fand: grüne nudeln! diese habe ich vor 20 jahren, als ich zum ersten mal nach hamburg gekommen bin, gegessen und seither  nie in einer anderen form,  als mit champignons und schinken  in sahnesoße, gepfeffert und gesalzen. im laufe der jahre kamen noch muskatnuss und frische petersilie dazu. das perfekte “wenn-es-mal-schnell-gehen-soll-essen”: nudeln kochen, schinken anbraten, chamignons dazugeben, mit sahne + creme fraiche + gemüsebrüge aufgießen, salzen + pfeffern, muskatnuss und petersielie dazu… fertig…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. Eszter
    7. március 2010 - 10:02

    Igen, ez volt az egyetlen étel, ami nekem akkor nem ízlett.
    Azóta megenném bármikor (pl. most) de direktben tejszínes-tejfölös dolgokat nem főzhetek sajnos. Talán ha több borsot teszek bele, eltűnik a fehér szín? Igaz, akkor meg csíp…

    • stampoasis
      7. március 2010 - 10:11

      🙂 hogy-hogy nem fözhetsz? a színe miatt? a borstól nem tünik el a fehér szín, de pl. kurkumától sárga lesz, a paprikától pedig piros vagy egy kis céklától is:)

  2. 7. március 2010 - 12:00

    Aaah, perfektes Feierabendessen! Könnte auch mal wieder Nudeln vertragen! Wird es nächste Woche geben🙂
    Das passiert mir auch manchmal, dass ich so überhaupt keine Idee habe, was ich kochen könnte. Dann gehe ich in mich und überlege, ob mir eher nach Kartoffeln, Reis oder Nudeln ist, dann ob Fleisch oder nicht und dann kommt meistens eine grobe Idee, nach was für einem Rezept ich denn suchen sollte🙂

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: