Kezdőlap > aus dem backofen, deutsch, gyors, könnyü, német, sütöben sült, schnell+gelingt leicht > ég és föld gratin/ himmel und erde als gratin

ég és föld gratin/ himmel und erde als gratin

27. február 2010 Hozzászólás Go to comments

persze lehetne véres kolbászos gratin is – de a német tükörfordítás ebben az esetben sokkal szebb. részleteket már írtam róla és nekünk annyira bejött, hogy elkészítettem egy másik változatot is, amelynek hozzátevöi nagyon hasonlítanak az eredetihez (véres kolbász, krumpli, alma), viszont gratinként jobban mutatnak a tányéron. ami ugye nem mellékes, a német mondja is, hogy “a szem is eszik” (=das auge isst mit). a csili és a rozmaring pedig külön pikáns ízt ad, bár kétségtelenül elsö pillanatban furcsának hangzik pl. az almához.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         2 személyre 4  krumplit egészen vékony szeletekre, 1 nagyobb savanykásabb almát cikkekre, 20 dkg véreskolbászt (nem túl vékony) szeletekre vágunk, majd rétegesen egy kiolajozott höállóformába teszünk, rétegenként picit sózzuk, borsozzuk, örölt csilivel megszórjuk, pár rozmarinkszálat teszünk közé. 1,5 dl alaplevet öntünk rá és fóliával lefedve tesszük a 200 °C-ra elömelegített sütöbe és 25 percig lefedve, utána ca. 20 percig alufólia nélkül sütjük, amíg a krumpli a tetején kicsit megpirul.

véres kolbász

zu meiner großen überraschung hat uns mein blutwurst-experiment neulich sooooo gut geschmeckt, dass ich gern noch andere rezepte ausprobieren wollte. ich blieb zwar bei den klassicshen zutaten: apfel und kartoffeln, die kleinen zusätze: chili und rosmarin haben jedoch dazubeigetragen, dass etwas besonderes dabei rausgekommen ist, was ich ganz bestimmt nicht zum letzten mal gekocht habe. auch wenn die apfel-rosmarin-kombination eher ungewöhnlich erscheint, harmonisieren die unterschiedlichen geschmacksrichtungen sehr gut miteinander.

für 2 personen 4 große kartoffeln in dünne scheiben, einen großen apfel (z.b. boskop) in (nicht zu dünnen) spalten und 200 g blutwurst in (ebenfalls nicht so dünnen) scheiben schneiden. alles in eine geölte auflaufform schichten, zwischendurch etwas salz, pfeffer und chili darauf streuen und die rosmarinzweige dazwischenstecken. mit einer schicht kartoffeln abschließen und ca. 1,5 dl rinderbrühe aufgießen. mit alufolia verschließen und bei 200°C ca. 25 minuten baccken, dann die alufolie entfernen und ca. 20 minuten weiterbacken, bis die kartoffelscheiben knusprig sind.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklámok
  1. 27. február 2010 - 10:24

    hűűű, ez nagyon tetszik! pont most gondolkodom, hogy mit is kéne estére gyártanom és a krumpligratin is eszembe jutott, de nagyon jól hangzik ami csináltál, tényleg szép a neve is:)!

    • 28. február 2010 - 12:05

      ízlésszindróma, köszönöm szépen:-)

  2. 27. február 2010 - 11:09

    Sehr schöne Version! Und die Blutwurst sieht richtig gut aus! Könnte jetzt eine Portion gut vertragen 🙂 Ist die Blutwurst in Form geblieben oder zerlaufen nach dem Backen?

    • 28. február 2010 - 12:08

      anikó, danke:-) die blutwurstscheiben hatten eine dicke von einem zentimeter und sie sind so gerade in form geblieben. man konnte sie noch gerade so “aufgabeln”, ohne dass sie zerfallen sind. es war aber reiner zufall, beim nächsten mal werde ich sie etwas dicker schneiden.

  3. Makka
    27. február 2010 - 12:38

    Hát, én a hurkát kizárólag almával vagy naranccsal eszem.:)
    Ez a változat is nagyon tetszik, kis akadály, hogy lefagyasztva tároljuk a hurkákat, de majd legközelebb megpróbálom félig kiengedve szeletelni és ilyen tuti tálat készíteni belőle.
    Azt lehet tudni, hogy mitől Himmel und Erde?

    • 28. február 2010 - 12:13

      makka, úgy örülök, hogy látogatsz. én idönként megpróbálok benézni hozzád, de sajnos nem szokott sikerülni azt ismert probléma miatt. félig kiengedve a véreshurkát szerintem fel fogod tudni vágni. ne vágd túl vékonyera, sztem akár 2-3-es darabok pont jók, hogy ne essenek szét a hurkaszeletek.

      németül a krumplit “erdapfel”-nek is hívják (= földi alma).
      a fákon termett alma szimbolizálja az eget, a krumpli a földet.

  4. 27. február 2010 - 17:48

    Céklával és tormával is finom a blutwurst. Erősen függ azért a blutwurst a hentes ízlésétől – az enyém kicsit zsírosra készíti, nyersen jó, de sütve már nem az igazi. Látom a tied kevesebb zsírdarabot tesz bele. Engem is érdekelne, hogy mennyire mállott szét a blutwurst a sütés végére.

    • 28. február 2010 - 12:16

      beatbull, céklával és tormával még nem hallottam, de ki fogom próbálni. kihasználom majd az alkalmat és kipróbálom, milyen tormát reszelni. a bluwurstot kb egy centis szeletekre vágtam és nem estek szét, de csak éppen hogy nem. legközelebb a biztonság kedvéért majd vastagabbra fogom vágni, mert nekem jobban tetszik, ha egyben maradnak a szeletek.

  5. 28. február 2010 - 07:57

    Ich bin zwar kein Blutwurstfan, die Idee, Himmel und Erde als Gratin zu machen, finde ich aber trotzdem gut. Danke für die Teilnahme am Event.

    • 28. február 2010 - 12:16

      mipi, ich hätte auch nicht gedacht, dass sie so gut schmecken würden. wird sind richtige blutwurst-fans geworden;-)

  6. 1. március 2010 - 06:20

    Tormát reszelni élmény 😉 Kimondottan jó, ha meg vagy fázva. Készülj fel rá, hogy kb. 10 percen át folyamatosan sírni fogsz és a poén csak akkor jön, amikor elkavarod a tormát az ecettel. Az ecet ugyebár illékony, s magával rántjaa torma csípősségét is. Mindenesetre utána kitisztult fejjel fogsz kijönni a konyhából 😉 Egyébként szerintem sokkal finomabb eredményt kapsz frissen reszelt tormával, s ízlés szerint ízesítheted almával, tejszínnel, tejföllel (Schmand + saure Sahne elkavarva = magyar tejföl), sóval, mézzel, narancslével stb. Errefelé népszerű pl. a vörös áfonyás torma is (Preiselbeer-Meerrettich), 4 rész enyhén cukrozott friss összenyomkodott vörös áfonyára jut 1 rész frissen reszelt enyhén ecetes torma. Schamel is forgalmaz ilyen vörös áfonyás tormát, de az förtelmesen műízű. A piacon kapható házi készítésű vörös áfonyás torma, de fagyasztott vörös áfonyából és friss tormából otthon is elkészítheted.

    ui: én is “határtalan” vagyok 😉

  7. 2. március 2010 - 13:35

    Das ist ja eine tolle Idee, die gefällt mir richtig gut!

  8. 14. április 2011 - 01:40

    I liked your article. Thank u…
    my site

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: