Kezdőlap > aus dem backofen, kenyér/ brot, sütöben sült > dagasztás nélküli kenyér – brot für knetfaule

dagasztás nélküli kenyér – brot für knetfaule

30. december 2009 Hozzászólás Go to comments

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tudom, hogy le vagyok maradva, hiszen a dagasztás nélküli kenyér már legalább két éve kering a világhálón és azóta majdnem minden  valamirevaló gasztroblogos rendszeresen készíti. én tegnap bukkantam dolce vita tökéletes, lukacsos, ropogós szélü kenyerére és azonnal összekevertem a hozzávalókat. egy kicsit változtattam: a 3 csésze búzalisztböl nálam egy csésze teljes kiörlésü volt. izgultam is emiatt eleget. úgy tünik, sikerült, íme:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hozzávalók: 2,5 dl-es csésze, 3 csésze BL 80-as liszt (fehérkenyérnek való liszt), 1,5 csésze víz, kicsit kevesebb, mint fél tk szárított élesztő, 1,5 tk só

a liszttel jól összekevertem a sót és az élesztőt. hozzáöntöttem a vizet, elkevertem (3-4 fordulat), ezután  több mint 12 órát kelesztettem egy nedves konyharuhával lefedve (célszerű este elkészíteni). az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós lesz, ne gyúrható tésztára számítsunk! 12 óra múlva (én tegnap este hatkor kevertem be és ma este fél ötkor kezdtem el sütni) kovász-szerű massza lett belőle. ekkor kiöntöttem a tálból egy nagyon jól meglisztezett deszkára, áthajtogattam, mindkét oldalát beliszteztem, letakartam konyharuhával és 30 percig pihentettem. ezalatt a sütőt 250 fokra felmelegítettem, egy fedeles, ovális alakú vasedény  előmelegítettem a sütőben (lehet jénai is vagy római cseréptál). a fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe tettem. lefedve 30 percig sütöttem, majd fedő nélkül 20-25 percig.

talán nem kellett volna ennyire meglisztezni…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          

es scheint, ich hänge dem trend nach, ohne kneten und fast ohne aufwand, ein leckeres, knuspriges, löcheriges brot selber zu backen. “das brot für knetfaule” kursiert seit jahren im weltweiten netz und hat immer noch viele anhänger. seit heute sogar einen mehr. als ich gestern das rezept gelesen habe, war ich so begeistert, dass ich gestern abend auf der stelle das notwendige angerührt habe:

brotin einer großen schüssel 3 tassen (2,5dl) mehl (ich hatte 1 tasse durch vollkorn-weizenmehl ersetzt)  mit 1 1/2 tl salz und 1/4 tl trockenhefe vermischen und dann mit 1 1/2 tassen wasser rasch mit einem holzlöffel zu einem groben teig vermengt. es wurde ähnlich wie spätzuleteig. mit einem nassen küchentuch habe ich die schüssel zugedeckt bei raumtemperatur stehen lassen. als ich heute nach hause  kam (schätzungsweise waren etwa 20 stunden seit dem anrühren vergangen).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         es wurde eine blubbernde, leicht fließende masse daraus, die ich  auf eine bemehlte holzbrett gekippt und ein- oder zweimal zusammengefaltet habe. den teig habe ich von allen seiten mit mehl bestaubt und zurück in die schüssel gelegt für eine weitere halbe stunde. währendessen habe ich den backofen samt einer ovalen eisengussform auf 250 °C vorgewärmt. den teig in die heisse form gekippt und zugedeckt in den ofen gestellt. die hitze habe ich auf 230 reduziert. nach 30 minuten habe ich den decvkel abgenommen und das brot noch weitere 20 minuten gebacken. das ergebnis hat  mich mehr als überzeugt und das “knetfaule brot” werde ich von jetzt an öfter backen…

  1. 30. december 2009 - 19:55

    Nagyon szép lett a kenyered, olyan igazi! Aminek jó letördelni a héjából🙂

    • stampoasis
      30. december 2009 - 20:17

      lúdanyó, köszönöm:-) tényleg olyan “igazi” – csak kicsit túl liszteztem a tetejét (meg az alját).

      már rég szeretteem volna kérdezni, hogy hogyan lehet ilyen szmájlikat csinálni?

  2. 30. december 2009 - 21:02

    Ez gyönyörű lett! Pont ilyen lisztesen szeretem,ettől olyan szép!

    • stampoasis
      30. december 2009 - 21:42

      moha, köszönöm:-) nekem is nagyon tetszett, de legközelebb, ami hamarosan lesz, kicsit kevesebb liszttel szórom meg. hidd el, neked is sok lett volna a jóból🙂

  3. 30. december 2009 - 21:10

    A blogod csinálja🙂 Én beírok egy kettőspontot és egy zárójelet, aztán ez lesz belőle🙂

    • stampoasis
      30. december 2009 - 21:11

      🙂

  4. 30. december 2009 - 22:18

    Nem vagy lemaradva, ez szubjektív: én még nem próbáltam…De ezzel kezdem az új évet:) És épp ilyen lisztesen, rusztikusan szeretem…
    Boldog Új Évet kívánok!!!!!

    • stampoasis
      30. december 2009 - 22:27

      trinity, te is odaleszel majd töle:) szmájli-ügyben csak annyit tudok, hogy: kettöspont+zárójel :-):-):-)

      én eddig mindig így csináltam🙂 (de ez sok a jóból) – a többit meg majd csak elárulja nekünk valaki:-)

  5. 30. december 2009 - 22:18

    🙂 nekem nem lesz belőle smiley:( Miért????

  6. 30. december 2009 - 22:19

    Most meg miért lett?🙂 Nem értem….

  7. 30. december 2009 - 22:27

    Szupi kis kenyérkét sütöttél!😉
    (a kacsintóst meg úgy kell csinálni, hogy macskaköröm és zárójel!)😉

    • stampoasis
      30. december 2009 - 22:28

      ancsika, köszi, hogy így beugrassz;)

      • stampoasis
        30. december 2009 - 22:29

        ahelyett, hogy odafigyeltem volna én is, mit kell csinálnom: “)

      • stampoasis
        30. december 2009 - 22:29

        két macskaköröm???

  8. 31. december 2009 - 05:55

    Dehogynem kellett volna meglisztezni, ez benne a gyönyörű, hogy kézműves munka, és nagyon fincsinek tűnik.:)

    • stampoasis
      31. december 2009 - 09:37

      dorothy,

      igen tényleg nagyon fincsi:) a meglisztezés is ok, csak talán nem félcentiméteres vastagságban:)

  9. 31. december 2009 - 06:44

    Kedves Nokedli, nagyon boldog új évet kívánok neked és Nokedli úrnak!🙂

  10. 31. december 2009 - 13:35

    A kenyered gyönyörű! Sajnos a kedvesem függő lett, mert minden kenyeret ehhez mér, a “boltit” nem is szereti. Nehéz vásárolni kenyeret neki. Sokféle lisztet, magot, edényt kipróbáltam már, jó játék! Talán nem szentségtörés, de én nem lisztezek alá, mert kibélelem a formát sütőpapírral.Van egy jénaim, ami talán pástétom forma lehetne, ha nem lenne olyan nagy, hiszen 75-80 dkg os kenyér tud sülni benne. Vigyázok is rá, nehogy összetörjön a teteje.Szóval a szögletessége miatt könnyű papírral kibélelni, és leggyakrabban ebben sütöm.Sütőzacskóban is sütöttem, az jó lett.:)
    Boldog Újesztendőt kívánok!

  11. 1. január 2010 - 17:55

    Nagyon szép lett a kenyér (is!)
    Áldott, örömteli új esztendőt kívánok!

  1. 4. január 2010 - 08:38
  2. 8. január 2010 - 21:39
  3. 31. január 2010 - 18:42
  4. 10. április 2010 - 21:56
  5. 15. április 2010 - 19:55

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: