Kezdőlap > ünnep/ feierlichkeiten > karácsonyi párolt fehérkáposzta – weihnachtlicher weisskohl

karácsonyi párolt fehérkáposzta – weihnachtlicher weisskohl

15. december 2009 Hozzászólás Go to comments

ma este egy kedves barátnömhöz voltunk hivatalosak. ilyenkor karácsony elött külön öröm hozzá látogatóba menni, mert csodálatos karácsonyi díszbe öltözteti lakását. emellett karin rendkívül kreatív szakács és minden alkalommal elvarázsol bennünket izgalmas ízkompozícióival. sosem készíti kétszer ugyanazt és remekül bánik a füszerekkel. erröl ma este is tanúságot adott: föételhez tálalt fehér párolt káposzta annyira finom és különleges volt, hogy szeretnék róla azon melegében be is számolni, hátha valakinek kedve lesz karácsonyra kipróbálni. a gyömbér és az ánizs kellemes, enyhén keleties ízhatása nagyon jót tesz a fehérkáposztának.  a karamellizált cukor pedig kellemes színt kölcsönöz neki. a pirított mogyoró már csak felteszi azt a bizonyos pontot az i-re. bármilyen frissen sült hús kiegészítöjeként el tudom képzelni. 

elözö este fehérborba beáztatunk 8-10 aszalt almát és hideg helyen állni hagyjuk. másnap: 2 evökanál cukrot kevés vajon karamellizálunk, majd felöntjük egy pohár fehér borral, beleforgatjuk a frissen legyalult fehér káposztát, majd frissen reszelt gyömbérrel, jó csipetnyi ánizsmaggal, sóval, borssal füszerezzük.készre pároljuk. kb. 15 perccel a vége elöött hozzáadjuk a borbaáztatott aszalt almalkarikákat  és az “áztatóbort”.  tálaláskor pirított és durvára vágott mogyoróval megszórjuk. rot heute abend waren wir zu einer lieben freundin eingeladen. so kurz vor weihnachten macht es besonders viel spaß bei karin, denn abgesehen davon, dass sie eine begnadete köchin ist, hat sie ein wunderbares händchen zum dekorieren. außerdem kocht sie niemals zweimal das gleiche und  geht mit den verschiedenen gewürzen sehr geschickt um, so dass immer was tolles und ungewohntes (aber ausnahmsweise sehr leckeres) dabei rauskommt, so dass ihre gäste es kaum erwarten können, wieder bald bei ihr zu gast sein zu dürfen. heute abend war es der weihnachtliche weisskohl.    

am vorabend 8-10 getrocknete apfelringe in weisswein einlegen und kalt stellen. am nächsten tag 2 esslöffel zucker mit ein wenig butter karamellisieren,  mit etwas weisswein ablöschen, den gehobelten  weisskohl dazugeben, mit frisch geriebenem ingwer, anis, pfeffer und salz würzen und weich dünsten lassen. 15 vor ende der garzeit die apfelscheiben und den aufgefangenen wein dazugeben. fertig garen. beim  servieren mit gerösteten und klein gehackten haselnüssen bestreuen. ideal zu kurzgebratenem fleisch oder zum braten.

  1. 16. december 2009 - 05:29

    igazi karácsonyi hangulatot varázsolt a barátnéd!🙂 szép fotók!

    • stampoasis
      16. december 2009 - 23:00

      ancsika, köszönöm szépen.

  2. 16. december 2009 - 16:57

    Köszönöm szépen, nagyszerű az ötlet! (S a képeid is gyönyörűek!)

    • stampoasis
      16. december 2009 - 23:01

      napmátka, köszönöm szépen:-) tényleg érdemes kirpóbálni – teljesen más, mint a hagyományos fehérkáposzta.

  1. 19. január 2010 - 22:43
  2. 21. február 2010 - 22:25

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: