Kezdőlap > német > grünkohl mit pinkel / leveleskel

grünkohl mit pinkel / leveleskel

18. október 2009 Hozzászólás Go to comments

írtam már erröl az észak-német specialitásról és mivel most megint elérkezett a szezonális ideje gondoltam, hátha van aki errejár, esetleg hall erröl az ételröl és szeretné tudni, mi is ez, mielött megkóstolná. elöljáróban annyit, hogy nem reform-étel, aki nem bírja a zsírosabb kajákat, annak nem érdemes kísérletezni.

északnémetországon kívül nemigen ismerik, vagy ha igen, akkor sem egyértelmüen  közkedvenc. kizárólag késö összel ill. télen szerepel az étlapokon. ennek az az oka, hogy  a leveleskel (= grünkohl, ami a képen inkább barnának mint zöldnek látszik) akkor az igazi, ha megcsípte a dér. a fagy által a fodros zöld levelekben található keményítö cukorrá alakul át, ez adja a leveleskel aromáját. magas c-vitamin tartalma miatt állítólag igazi c-vitamin-bomba (mondjuk ebben én személy szerint kicsit kételkedem: a c-vitamin köztudottan nem szereti a hökezelést, és hát ugye a leveleskelt fözni kell). 

a fött kolbász melletti másik barnás valami a “pinkel”. egy hurkaállagú kolbász-féleség, amelyet csak és kizárólag ebben a leveleskel + krumpli + fött kolbász összeállításban fogyasztanak. már azok, akik megeszik. egyrészt neve miatt (aki tud németül, megérti mire célzok), másrészt összetevöi miatt sokan nem szeretik (bár szeintem, sokan meg sem kóstolták): a szalonna, sertészsír, zab, árpa, kása, hagyma, só, bors és egyéb füszerek marhabélben (manapság inkább mübélben) nem igazán tartoznak a mai divatos gasztronómiai irányzatokhoz. ahogyan mi fogyasztottuk, az még a kalóriaszegény variációnak mondható, szoktak bele fözni még füstölt oldalast és egyéb “disznóságokat” is, de az nekünk aztán már tényleg sok lenne.

végezetül mindenkinek javaslom,  zárja a leveleskeles-kolbászos vacsorát egy kupica házipálinkával.  

Reklámok
Kategóriák:német
  1. 19. október 2009 - 10:46

    ez igazán finom! német ismerőseim egyszer készítettek ilyen kaját, egy kicsit csípősre főzték, de nekem ízlett. akkor.

  2. 18. november 2010 - 08:17

    UK.ban is fogyasszuk…csak maskeppen is keszitjuk…finom!!!es egesseges!!!

  1. 12. december 2009 - 20:52
  2. 23. január 2010 - 21:01

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: