töltött ételek hétvégéje: töltött gomba
debrecenben a hétvége a töltött ételek jegyében zajlik. a részletekröl majd biztosan szakács béla is beszámol, addig is elmesélem, mit ettünk mi itt a messzeségben ma. a vacsoránk ugyanis tematikailag éppen jól illik a debreceni fesztiválhoz. így utólag nem is értem, miért nem csináltam eddig töltött gombát. látványos, viszonylag könnyen és gyorsan (eltekintve a sok apróra vagdalástól) elkészíthetö, és ami a legjobb: gyerekek kedvence. legalábbis ha a gyerek szereti a gombát, sonkát, olívabogyót (utóbbi el is hagyható) sajttal megszórva és a tejszínes paradicsomszósszal. azt hiszem különben ezeket a hozzávalókat a legtöbb gyerek tényleg szereti. a válogatósabbja pedig megelégszik a piros szószos fött rizzsel.
a nagyméretö gombafejeket megmostam, szárukat kitörtem és azokat apróra vágva egy kevés vajon az üvegesre pirított hagymával, fokhagymával, apróra vágott sonkával megpároltam, olívabogyóval, petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítettem. ez lett a töltelék. egy tüzálló tálban elkevertem 2dl tejszínt, 1 dl tejfölt, 2 ek paradicsomszószt, sóztam, borsoztam, majd beletettem 4 szál oregánót és a töltött gombafejeket, parmezánnal megszórtam, 200 °C-on 25 percet sütöttem. ezalatt a szósz szépen besürüsödött, a rizs megfött. felnötteknek lehet a szószt kicsit vadítani plusz fokhagymával és chilivel, biztos, hogy ök sem fogják a tányéron hagyni.