Kezdőlap > hús > hátszín lilahagymával

hátszín lilahagymával

7. szeptember 2009 Hozzászólás Go to comments

IMG_1199

már a színe miatt is nagyon kedvelem a lilahagymát. gyerekként ilyen hagymát képzeltem el a szegény legény tarisznyájába. nagyritkán megesik, hogy kifejezetten megkívánok egy jó darab frissen sült húst. sokáig viszont nem tudtam rendesen húst sütni, valahogy mintha mindig attól féltem volna, hogy megég és rágós lesz vagy mittudomén. éveken keresztül tényleg szenvedtem ilyen alkalmakkor: közepes hömérsékleten próbáltam ehetöt  varázsolni, többnyire sikertelenül. talán ezért is ment el a hústól a kedvem.  végül sikerült kikísérleteznem egy elég biztos módszert, minekután sok-sok szakácskönyvben és internetes oldalon rákerestem, mi a jó frissen sült hátszín nyitja. az egyik tényleg a gyakorlat. ha évente  egyszer próbálkozunk, szinte tuti, hogy nem jön össze. a másik, hogy hirtelen és magas hömérsékleten kell sütni, hogy a hús pórusai összezáródjanak és ne folyjon ki az értékes húslé. a harmadik, hogy csak tálaláskor sózzuk. a negyedik, hogy a mindkét oldalán megsütött húst legalább 10 percig alufóliába jól becsomagolva 80-100°C elömelegített sütöben pihentetni kell, hogy a húslé ismét a helyére kerülhessen. figyelem! egy kis gyakorlással a  fentiek követésével nagyon finom, omlós MEDIUM hátszínt tálalhatunk. ha valaki nem szereti kicsit véresen, akkor vagy kicsit tovább süsse mindkét oldalon vagy 10 perccel tovább hagyja a langyos sütöben. de mindenképpen gyakoroljon…. itt aztán tényleg igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert…

IMG_1206 

amíg a hús a sütöben pihen el lehet készíteni a finom lilahagymás szószt hozzá: a hússütö serpenyöben található zsiradékot (én erre a célra ghí-t használok) felöntöm egy kis száraz fehérborral, hozzáadom a karikákra vágott lilahagymát,1-2 perc pirítás után felöntöm egy kevés tejszínnel, sózom, borsozom, adok hozzá egy kiskanálnyi mustárt, pár perc alatt összefözöm.  nálunk az olívás-petrezselymes krumplipürével került az asztalra.

Reklámok
Kategóriák:hús
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: