Kezdőlap > egészséges > ghí – a tisztított vaj

ghí – a tisztított vaj

30. augusztus 2009 Hozzászólás Go to comments

IMG_0952

ma ghí-készítési-nap volt. 1 kg vajból kb. kéthavonta szoktam készíteni vasárnaponként, mivel kicsit idöigényes. nem kell vele sok mindent csinálni, csak nem szabad egyedül hagyni. ideális esös vasárnap délutánok kitöltésére.

a ghí a vajból kinyert tiszta zsiradék, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj. én húsok, zöldségek és tükörtojáshoz szánt sonka sütésre használom. elönye, hogy nem habzik, nem fröcsköl és nem ég oda, ráadásul nagyon finom vajíze van. bioboltokban aranyárban lehet kapni, én így készítem:

1 kg vajat (ennél kevesebbel nem érdemes készíteni) közepes lángon egy nagy fazékban felolvasztok – kevergetés mellettt. amikor teljesen feolvadt, leveszem a legalacsonyabb fokozatra a tüzet és békén hagyom. a lassú hevítéstöl a víz elpárolog, a fehérjék pedig kicsapódva leülepszenek az edény aljára, egy kis részük felszáll a felszínre vékony hártyát képezve. a tejben lévö tejcukor karamellizálódik – ettöl lesz a ghí sárga. 1,5-2 óra múlva lesz kész.

IMG_0978

amikor már nem rotyog, csak néha-néha száll fel egy buborék , a színe áttetszö aranysárga. ha kész, leveszem a tüzröl és egy evökanállal a hártyát óvatosan lekanalazom – aki szeret nyalakodni, kóstolja meg, nagyon finom. én elszoktam tenni egy külön kis üvegbe (hozzá téve még a leülepedett fehéres alját): fokhagymás-pirítósra szoktam eleszegetni. az aranyszínü ghít leszüröm egy papír-kávéfilteren és felhasználásig hütöben tartom. az egy kiló vajból kb. 3 x 2,2-2,5 dl ghí lesz. az információm innen származnak.

Reklámok
Kategóriák:egészséges

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: